Moda na dietę bezglutenową

Moda na dietę bezglutenową

Od jakiegoś czasu na sklepowych półkach możemy znaleźć coraz więcej produktów oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa zboża. Produkty bezglutenowe, bo o nich mowa, zdobywają coraz większą popularność, a zainteresowanie dietą wykluczająca gluten wciąż rośnie. Zatem, czy gluten szkodzi?

Dla kogo dieta bezglutenowa?

pieczywo bezglutenoweGluten jest naturalnym składnikiem zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Zatem zdecydowana większość tradycyjnego pieczywa zawiera gluten. Niestety okazuje się, że coraz większa ilość osób odkrywa w sobie alergię na ten właśnie składnik, a objawia się ona w szczególności bólami brzucha, oraz całą gamą dolegliwości żołądkowych, jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Wskazaniem do zastosowania diety bezglutenowej jest także choroba zwana celiakią, czyli nietolerancja glutenu. W tym przypadku dożywotnia dieta bezglutenowa to jedyny ratunek. W każdym innym przypadku rezygnacja z glutenu nie jest w żaden sposób poparta medycznymi argumentami. Na szczęście osoby zmuszone do tego rodzaju odżywiania nie muszą już tęsknić za pysznymi kanapkami na śniadanie, czy chrupiącym pieczywem prosto z piekarni. Pieczywo bezglutenowe jest ogólnodostępne i coraz bardziej urozmaicone. Wypiekane z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, czy słonecznikowej, bardzo często wzbogacone nasionami chia, dynią lub siemieniem lnianym. Pieczywo bezglutenowe w dzisiejszych czasach niczym nie odstaje od tego tradycyjnego jeśli chodzi o walory smakowe, jak również wartości odżywcze.

Jeszcze kilka lat temu dieta bezglutenowa stanowiła nie lada wyzwanie. Rezygnacja z pieczywa dla niektórych była przeszkodą nie do przejścia, a szukanie zamienników zdarzało się być męczące. Dziś producenci oferują nam masę produktów bezglutenowych, dając wielu osobom szansę na prowadzenie normalnego życia, bez większych wyrzeczeń.