Polecane ozonowanie męsa

Polecane ozonowanie męsa

W dzisiejszych czasach żywność oferowana w sklepach, przeważnie posiada dodatki chemiczne, które niekoniecznie są zdrowe dla nas. Także w uprawie roślin stosuje się środki ochrony, a w hodowli zwierząt popularne są antybiotyki.

Jakie mięso można ozonować?

ozonowanie mięsaBłędem jest myślenie, że wszystko co znajdziemy na półce sklepowej, jest bezpieczne i zdrowe. To skład decyduje o tych cechach, a nie zawsze mamy do niego dostęp. Głośno się mówi o mięsie, które pochodzi od zwierząt karmionych antybiotykami czy wręcz odpadami z innych produktów. Takie mięso nie może być zdrowe. Przeciętny konsument jest bezbronny wobec takich technik, ale zawsze może stosować ozonowanie mięsa w domowym zaciszu. Generator ozonu jest małym urządzeniem, które wytwarza ozon o dużym stężeniu, który dokładnie oczyszcza wszelkie produkty spożywcze ze wszelkich zanieczyszczeń, czynników chorobotwórczych, wirusów czy antybiotyków. Jak wygląda ozonowanie produktów spożywczych? Jest to bardzo proste zadanie. Polega na włożeniu dowolnego  produktu żywnościowego, w tym przypadku mięsa, do plastikowego lub szklanego pojemnika i zalania go zimną wodą. Następnie należy włożyć do niej rurkę ze specjalną końcówką i ustawić ozonator na odpowiednią ilość minut. Po zakończonym zabiegu, na powierzchni wody, która może się stać szara lub żółta, pojawi się galaretowata piana, którą należy wyrzucić, gdyż to właśnie w niej znajdują się wszelkie  zanieczyszczenia. Mięso, najczęściej wystarczy ozonować około dwadzieścia – trzydzieści minut.

W trakcie ozonowania pomieszczenia, nie wolno w nim przebywać, ale kiedy ozonujemy żywność w pojemniku z wodą lub samą wodę do picia, to nie ma przeszkód, żeby w nim być. Jest to obecnie najbezpieczniejsza i najprostsza metoda na oczyszczenie mięsa.