Rosnąca popularność miechunki peruwiańskiej

Rosnąca popularność miechunki peruwiańskiej

Coraz częściej możemy znaleźć w sklepach owoce egzotyczne, które nie są nam do końca znane. Do jednych z nich zaliczyć możemy pomarańczowe owoce miechunki peruwiańskiej. Wyglądają one bardzo okazale i przykuwają wzrok. Warto więc bliżej poznać ten owoc i dowiedzieć się jakie korzyści zdrowotne może nam on przynieść.

Spożywanie miechunki peruwiańskiej

miechunka peruwiańskaEgzotyczna miechunka peruwiańska niewątpliwie przykuwa wzrok swoim niecodziennym wyglądem i intensywnym kolorem owoców. Kupimy ją pod różnymi postaciami. Najczęściej jednak znaleźć możemy tą świeżą lub suszoną. Przy jej zakupie zwróćmy uwagę na to, czy owoc jest dojrzały. Wybierajmy te o ciemno pomarańczowej barwie. Z powodzeniem możemy spożywać ją na surowo. Doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do wszelakich deserów, słodkich śniadań a nawet dań wytrawnych. Może stanowić niecodzienne urozmaicenie wypieków – ciast, babeczek czy placuszków. Jej suszoną wersję możemy traktować jako przekąskę między posiłkami i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły. Dostarcza nam ona wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogata w witaminę A oraz C, a także witaminy z grupy B. Owoce miechunki są źródłem żelaza, cynku czy fosforu. Dzięki bogactwu witamin wpływa pozytywnie ona na nasz układ odpornościowy, przyczynia się do redukcji stresu, wzmacnia kości, wspomaga nasz wzrok, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Regularne jej spożywanie pozytywnie wpłynie więc na wiele aspektów naszego zdrowia i wpłynie na dobre samopoczucie. 

Smaczne owoce miechunki peruwiańskiej kupimy w wielu sklepach. Możemy spożywać je pod różnymi postaciami. Najczęściej dodajemy je jednak do deserów i wypieków. Miechunka dostarcza nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Pozytywnie wpływa na nasze zdrowe oraz doskonałe samopoczcucie.