Rynek żywność ekologicznej w Polsce

Rynek żywność ekologicznej w Polsce

Zapotrzebowanie na żywność ekologiczną w naszym kraju stale rośnie i jest to związane nie tylko z rosnącą świadomością obywateli w zakresie właściwego żywienia, ale również ze wzrostem zamożności statystycznego obywatela Polski.

Hurtownia ekologiczna to już nie rzadkość

hurtowania ekologicznaTaki stan rzeczy sprawia, że w ciągu ostatniej dekady na polskim rynku pojawiła się nie jedna hurtownia ekologiczna czy też internetowy sklep ekologiczny oferujący zdrową żywność i produkty takie jak ksylitol, błonnik witalny czy sok z Noni. Tego rodzaju asortyment ma jednak swoją cenę. W znacznej mierze są to produkty sprowadzane z zagranicy, ale nie jest to reguła. Oczywiście możliwe jest, że żywność ekologiczna jest produkowana na terenie Polski, ale zazwyczaj opiera się ona na świeżyć składnikach, które muszą rosnąć na miejscu. W przypadku wielu gatunków roślin jadalnych konieczne jest sięgnięcie po towary z innych kontynentów. Nie zmienia to jednak faktu, że wolumen produkcji żywności ekologicznej stale się u nas zwiększa. Dynamiczny rozwój tego rynku ma przełożenie na sferę produkcyjną oraz sprzedażową. Za znaczną część podaży na produkowane u nas produkty odpowiada rynek krajowy, chociaż w branży żywności ekologicznej działają i takie firmy, które specjalizują się w produkowaniu towarów przeznaczonych na eksport i w ogóle nie biorą pod uwagę sprzedaży na rynku krajowym. Chodzi tutaj o aspekty czysto ekonomiczne.

Po prostu na zachodzie za ten sam produkt konsument jest w stanie zapłacić znacznie więcej niż w Polsce. Na szczęście sklepy ekologiczne dysponują na tyle szerokim asortymentem, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, zarówno wśród produktów krajowych, jak i tych sprowadzanych z zagranicy.

Źródło:

zdrowazywnosc.com.pl