Żywienie zwierząt gospodarskich kiszoną paszą

Żywienie zwierząt gospodarskich kiszoną paszą

 

W żywieniu zwierząt gospodarskich podstawą jest stosowanie paszy objętościowej. Wiadomo, że w okresie letnim krowy mają zazwyczaj cały czas dostęp do takiej paszy, jeśli tylko znajdują się na pastwisku. Trawa jest paszą objętościową, a krowy jako przeżuwacze mają za zadanie przez cały czas przeżuwać paszę – nawet wtedy gdy odpoczywają.

Stosowanie folii kiszonkarskiej do produkcji paszy

worki do sianokiszonkiDzięki temu możliwe jest utrzymanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego, a trzeba przypomnieć, że jest on bardzo rozbudowany. Żołądek krowy jest aż czterokomorowy i dzieli się na żwacz, czepiec, księgi i trawieniec. Do tego dochodzą jeszcze długie jelita podzielone na kilka części. Co zrobić jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwierzęta nie mają dostępu do świeżej trawy? W takiej sytuacji najlepiej zastosować paszę objętościową w postaci kiszonek i sianokiszonek. Dobre worki do sianokiszonki służą do przygotowania takiej paszy. Najpierw konieczne jest zebranie materiały do stworzenia sianokiszonki. Najczęściej wybiera się koszone trawy, zioła i nie tylko. Materiał umieszczany jest w folii kiszonkarskiej bez dostępu do tlenu. Zachodzi wtedy proces fermentacji. Po co stosuje się zakiszanie skoro latem zwierzęta nie jedzą na pastwisku sfermentowanej trawy? Przede wszystkim po to, by pasza mogła być stosowana i zadawana zwierzętom przez wiele miesięcy, a nie tylko przez kilka dni.

Gdyby zostawić trawę w worku z dostępem do tlenu, to doszłoby do jej zgnicia i spleśnienia, a takiej paszy objętościowej zwierzęta gospodarskie nie mogą jeść (grozi to nawet zatruciem, jeśli w paszy pojawią się mykotoksyny). Należy więc wybrać solidną folię kiszonkarską, w której pasza objętościowa zostanie właściwie zabezpieczona. Najważniejsze jest to, by do środka nie przedostawał się tlen zaburzający proces fermentowania paszy.